Laminált padló, parketta, vinyl padló tisztítása

A laminált padlók és parketták tisztítása a közhiedelemmel ellentétben némi odafigyelést igényel. Ezen termékek fő alkotó eleme a fa, mely érzékeny a vízre, illetve a túl magas és túl alacsony páratartalomra. E termékekkel burkolt helyiségekben javasolt a relatív páratartalmat 40-60% között tartani, mely egyébként az emberi test számára is ideális környezet. Elsődleges tisztítási metódus a száraztisztítás – porszívózás, söprés. Amennyiben mégis feltörölnénk a padlót, kerüljük a bővizes felmosást, csak ködnedves ruhát használjunk – a feltörlő annyira legyen kicsavarva, hogy ne hagyjon vízcseppet maga után a padlón.

Aszerint, hogy milyen felületkezeléssel van ellátva a padlóburkolónk – olajozott vagy lakkozott, alkalmazzunk e célra kifejlesztettet termékeket. Az olajozott padlóhoz alkalmas tisztító szerek tartalmaznak olaj összetevőket, így kevésbé oldják ki a felületkezelést, valamelyest visszapótolják az olajtartalmat. A lakkozott és laminált padlókhoz alkalmas tisztítók nem károsítják a lakkbevonatot, megtartja a padló az eredeti fényét. Kerüljük az erősen lúgos vagy savas anyagok használatát, mert azok kioldhatják az olajat a parkettából, illetve opálossá teszik a lakkozott felületeket. A vinyl padló legnagyobb előnye, hogy 100% vízálló, így bővízzel is fel lehet mosni, de ezeknél is kerüljük a maró anyagok használatát.

Lakkozott parkettáknál néhány év használat után használhatunk lakk-megújító szereket, melyekkel megújítható a padló fénye, a karcok tompíthatók.

Az olajozott padlók kicsit több törődést igényelnek. Használat függvényében a felületet ~1-3 évente át kell olajozni padlóápoló olajjal. A művelet nem igényel különösebb szakértelmet: a látszó és használt felületet (a nagy bútorokat nem szükséges kivinni a helyiségből), vékonyan és egyenletesen át kell törölni egy nem-szöszölő rongy segítségével. A száradási idő (8-12 óra) letelte után a padló újra használatba vehető. Forgalmas területeken, előszoba, közlekedő, lépcső esetén az átolajozás sűrűbben is elvégezhető.

A vinyl padlók tisztítása gyerekjáték, bármilyen megszokott normál háztartási tisztítószerrel történhet, bátran felmoshatóak, hisz anyagukból fakadóan teljesen vízállóak.