Laminált padló vagy szalagparketta?

Számtalan összehasonlító cikket találhatunk az interneten ebben a témában, szinte mind azzal kezdi, hogy vastagságban térnek el egymástól. Alapvetően a fizikai dimenzióit hasonlítják össze, vastagság, kopóréteg, stb. Ezek persze valós különbségek, csak éppen nem ebben kell keresni a lényeget.

Cikkünk első részében mi is sorra vesszük az alap dolgokat, hátha valakinek újat ad, de ha már ezeket máshol is olvasta, ugorjon a cikk második felére :) :

Fizikai dimenziók, méret:

Természetesen számít, hogy a laminált padló jellemző vastagsága 8-12 mm közé esik, ennél vékonyabbakat inkább felejtsük el, vagy nevezzük annak, ami: betontakaró. A szalagparketták jellemző vastagsága pedig 14mm, esetleg 13mm. Igen, ez az adat számít beépítéskor, befér-e az ajtó alá, találkozik-e a hidegburkolat magasságával, stb…

Tartósság, felújíthatóság:

Van, akinek fontos, hogy felújítható-e. A laminált padló igazából egy hordozó rétegre nyomtatott fotó, nagykeménységű lakkal megvédve, míg a szalagparketta természetes formájában létező fa, lelakkozva, vagy olajozva. Természetesen a normál fából készült parketta a hagyományos módszerekkel felújítható, csiszolható, míg a laminált padló elhasználódás után hulladékká válik.

Megjelenés:

Van, akinek a megjelenés a legfontosabb. Lévén a padló egy esztétikai tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, melyet ideális esetben akár 15-20 évig is használni fogunk, így nem mindegy, hogy hogy néz ki, tetszik-e egyáltalán. Ezt fogjuk évekig nézni. A laminált padlók legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen vizuális megjelenéssel gyártható, tényleg nagyon változatos képi megjelenés biztosítható általuk. Bármilyen színben, bármilyen rajzolattal mindenki találhat számára tetsző felületet. A szalagparketták (ide tartoznak a svédpadlók, halszálka parketták, tömör csaphornyos parketták) lényegesen szűkebb vizuális megjelenésben érhetőek el. Ezek között nincsenek igazán egyedi, vad „természetellenes” színek. Rendszerint a már megszokott színekkel, felületkezelésekkel vásárolhatóak meg. Mondjuk az teljesen biztos, hogy nincs két egyforma parketta lap, hiszen a természet alkotta anyagról van szó. A mű, gyártott termékeknél a dekorok (fotók), bizonyos elemszám után ismétlődnek.

Ár, felépítés:

Igen, a szalagparketta drágább. Igen, mert valódi fából készült. 3 tömör fából készült réteg alkotja. A legfelső réteg, más néven kopó réteg, szép, esztétikus nemesfából készül, általában 2,5-3,5mm vastag, ennek köszönhetően többször is felcsiszolható, felújítható, ez adja a vizuális megjelenését. A további második és harmadik réteg rendszerint olcsóbb, de szintén tömör fenyő alapanyagból készül, ebben kerül kialakításra marással a klikkrendszer, illetve ezek a rétegek biztosítják a szerkezeti-, alak-, forma- és méret-tartósságot. E rétegelt felépítésnek köszönhetően alkalmas a szalagparketta padlófűtésre (és minden rétegelt svédpadló, ill. kétrétegű parketta is. Hangsúly a rétegelt felépítésen van!).

A laminált padló ezzel szemben - akár a szalagparketta gyártása során keletkező - faforgács, fahulladék őrleményéből, illetve műgyanta, impregnáló anyagok keverékéből készülő, nagynyomáson préselt HDF hordozó rétegre nyomtatott dekor. Egyes komolyabb laminált padló típusok szinkronnyomott, azaz strukturált (a valódi fa felületének érdességére hajazó) felülettel, illetve megnövelt vízzel szembeni ellenállással készülnek.

És akkor a lényeg – szerintünk. Második rész:

Komfort:

Mit értünk komfort érzeten?

  • Lépéskomfort 1.: Minél vastagabb a laminált padló vagy szalagparketta, annál stabilabb érzés rajta járni. Úsztatott lerakás esetén (a laminált padlók csak így fektethetők) a vékony laminált padlók esetén és gyengébb, gagyibb alátétek alkalmazásával (ez is megérne egy külön cikket, talán egyszer megírjuk, addig is személyes beszélgetések alkalmával úgy is elmondjuk) lehet olyan érzésünk, mintha kicsit libegne a padló. Ezen az instabil érzeten a padló vastagságának (10-12mm) növelésével és vékonyabb, de teherbíróbb – PU alapanyagú alátétekkel (Pl. Arbiton Multiprotec 1000) javíthatunk nagymértékben. És akkor jön a szalagparketta a maga 14mm-ével és mindent visz. Majdnem dupla olyan vastag, mint a 8mm-es legnagyobb mennyiségben beépített laminált padlók. Egyszerűen vitán felül áll, mennyivel stabilabb az egész rétegrend, ha ilyen vastag anyagot alkalmazunk.
  • Lépéskomfort 2.: A padló felépítéséből fakad a keménység érzet is. A laminált padló, mint ahogy fentebb is említettük, nagynyomáson préselt HDF lapra épül. Ez – a technológiából fakadóan – egy rideg, kemény, kopogós felületet eredményez. A szalagparketta 3 réteg, sokkal rugalmasabb, sejtszerkezetében nem roncsolt fa-alapanyagból készült. Így ez is egy kemény, de nem annyira rideg felületet képez, ellenáll a bútorok súlyának, de mégis ruganyosabb. A leejtett tárgyak, zaját is sokkal kulturáltabban nyeli el. Másként fogalmazva csendesebb padló.
  • Lépéskomfort 3.: A fektetési technikákból adódó előny egyértelműen a szalagparketta mellett szól. A laminált padló és a klikkes szalagparketta is fektethető úsztatva, lépészajcsökkentő alátétre. A szalagparketta viszont ragasztható is, akár kiegyenlített betonaljzatra, akár OSB táblával kialakított vakpadlóra is. A ragasztásos eljárás során, a parketta ragasztó, száradás után kemény, gumiállagúvá válik, ezáltal biztosít egy rezgéselnyelő réteget. A ragasztott parketta ezután egy egységes, stabil, fix tömböt fog képezni a fogadó aljzattal. Járás közben betonstabil, de ugyanakkor ízületeinket nem terhelő rugalmas felületen fogunk lépkedni.
  • Bónusz a természetesség: nekünk, akiknek van lehetősége nap-mint-nap megvizsgálni a különböző termékeket, szakmai szemlélettel vizsgáljuk a különböző helyiségek burkolatait, egyértelműen feltűnik, hogy mennyivel természetesebb érzés egy valódi fa parkettával burkolt helyiségben lenni, huzamosabb időt eltölteni, élni. Egyszerűen jobban érezzük magunkat.

Akkor melyiket válasszuk? Harmadik rész:

Nincs egyértelműen jó válasz. A különböző élethelyzetek, felhasználási területek, költségvetési keretek nagymértékben leszűkíthetik, vagy épp kibővíthetik a választási lehetőségeinket. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Mi a parkettára szavazunk. De nem mindig :) .

És a vinyl? Negyedik rész:

Az elmúlt 1-2 év újdonsága, sokan érdeklődnek felőle, de igazán senki nem ismeri, nagy a homály körülötte, mire jó, miből van, mikor érdemes választani, Vinyl, PVC, EPC, SPC mik ezek, mennyibe kerül, mennyiért érdemes egyáltalán venni… Ezekre a kérdésekre egy következő cikkünkben fogunk hamarosan választ keresni.

Befag outlet