Padlóalátétek

Úsztatott fektetés esetén, amikor a padlót nem ragasztjuk le az aljzathoz, minden parketta és laminált padló alá lépészajcsökkentő alátétet kell tenni. Betonaljzat esetén párazáró fólia is szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a különböző vastagságú alátétek a fogadó aljzatban lévő hibák, szinteltérések, lejtések kiküszöbölésére nem alkalmasak! A padló fektetése előtt az aljzatot megfelelően elő kell készíteni – 2m-en belül ~2mm-nél nagyobb egyenetlenség nem lehet. A különböző vastagságú, minőségű alátétekkel csak a lépészaj-tompítás mértékét, illetve bizonyos szintig a beépítési magasságot lehet szabályozni.

Az alátétek között is számos típus létezik:

  • A legelterjedtebb alátét típus az XPS lépészajcsökkentő. 2-6mm-es vastagságban vásárolható meg. Minél vastagabb, annál jobb kopogás és lépészaj csökkentő tulajdonsággal rendelkezik, illetve annál magasabb a hőszigetelő képessége is. Padlófűtés esetén speciális, ilyen célra fejlesztett változata használatos. A legegyszerűbb tekercses polifoamhoz hasonlatos alátétnél már számos jobb tulajdonságú termék létezik, így használata már nem ajánlott, lerakása is körülményesebb. A modern XPS alapú termékek léteznek tekercses, ill. táblásított formában is, melyekhez külön szükséges még vásárolni párazáró fóliát. A legkorszerűbb 3in1 termékek már integrálva tartalmazzák a párazáró funkciót, illetve lerakást könnyítő ragasztócsíkkal is ellátták. Ezek használata nagymértékben gyorsítja és egyszerűsíti a padló fektetését. Vásárláskor érdemes a direkt padlóalátétekre specializálódott gyártó – Arbiton – termékeit választani.
  • Az újgenerációs PU alapanyagú alátétekre – pl. Multiprotec 1000 – rendkívül alacsony hőellenállás jellemző, kb. 1/10-e a már bevált XPS alapú alátéteknek, nagyon jó hangelnyelő és teherbíró képességük van.
  • A parafa alátétek 100%-ban természetes alapanyagból készülnek, a fafaj tulajdonságaiból fakadóan antibakteriális, ellenáll a gombáknak, kártevőknek, 100% vízálló. Alkalmazható padlófűtés esetén, bár számolni kell az XPS-nél valamelyest magasabb hőellenállási értékkel. Érdemes kikérni a fűtésrendszer tervezőjének véleményét, hogy milyen hőellenállású rétegrendet lehet használni. Kopogás és akusztikai csillapító képessége nagyon jó.
  • A padlópapírt régóta használják padlófűtés és úsztatott rétegrend együttes alkalmazása esetén. Nagyon vékony (~1mm), így hőellenállása minimális, jól átengedi a hőt, cserébe a leggyengébb lépészajcsökkentő tulajdonságú padlóalátét. Alkalmazását mára kiváltották a speciálisan padlófűtéshez fejlesztett XPS és PU alapanyagú alátétek.