Befag

A legismertebb magyar parkettagyártók közé tartozik, évi többszázezer négyzetméteres gyártási volumennel. Termékei 3-rétegű, 14mm vastag szalagparketták. A padló – egyes fafajok kivételével – tökéletesen alkalmas padlófűtésre. Kínálatukban megtalálhatóak a 1-, 2- illetve 3-lamellás parketták, olajozott vagy lakkozott felületkezeléssel. A termékekre 21 év garanciát vállalnak, ár-érték arányban az egyik legkedvezőbb klikkes rendszerű szalagparketták. Klikkes illesztésüknek köszönhetően könnyen és gyorsan telepíthető, bátrabbak maguk is megpróbálkozhatnak fektetésével.

Válogatás:

A parketták választásánál az egyik legfontosabb mérlegelendő tényező a válogatás. A válogatások alatt a keményfa járófelület esztétikai megjelenésének kategorizálását értjük. A színszórás a természetes fa alapanyag sajátossága, így ez alapján nem válogatnak. Attól függően, hogy az adott lap tartalmaz-e göcsöket, csomókat, szíjácsot, kikenéseket, a gyártó az alábbi kategóriákba sorolja a termékeket:

Jelleg: Természetes színhatás, durva színeltérések nélküli rajzolatos szövetszerkezet, csekély méretű göcsökkel. A lángnyelvesség csak nyomokban megengedett. A parkettaszálak közt színárnyalatbeli eltérések lehetségesek. Göcs: Max. 3 mm átmérőjű göcsök megengedettek, ha nem feketék és nem csoportosak. Szíjács: Alapvetően nem megengedett, de max. 3-4 mm szélességű 20-30 cm hosszúságú egészséges érintő szíjács megengedett.

Jelleg: Rajzolatos szövetszerkezet, színhatásában mozgalmasabb anyag, durva színeltérések nélkül nagyobb méretű göcsökkel. Lángnyelvesség, csekély mértékben megengedett. A parkettaszálak közt nagyobb színárnyalatbeli eltérések lehetnek. Göcs: Szálanként max. 4-5 db 20 – 25 mm átmérőjű göcs megengedett. Repedt göcsök kikenéssel javítva megengedettek. Kiesett göcs fekete kikenéssel javítva átlagban mérve 25 mm átmérőig megengedett. Szíjács: Alapvetően nem megengedett, de max. 4-5 mm szélességű 50 cm hosszúságú egészséges érintő szíjács megengedett.

+36-30-011-2246

Jelleg: Rajzolatos szövetszerkezet, nagymértékű színeltérések kisméretű göcsökkel. Lángnyelvesség megengedett. A parkettaszálak közt színárnyalatbeli eltérésekkel. Göcs: Szálanként max. 2-3 db 10 – 15 mm átmérőjű göcs megengedett, ha nem fekete. Repedt göcsök kikenéssel javítva megengedettek. Szíjács: Egészséges szíjács a lapszélesség 1/3 -ig megengedett, akár kétoldali is.

Jelleg: Jellegét a szíjács és a göcsök, valamint a feltűnő szín és szövetszerkezeti különbségek adják meg. Lángnyelvesség megengedett. Göcs: Egészséges és sötét vagy csoportos göcs szálanként 5-6 db 25 – 30 mm átmérőig megengedett. Kiesett göcs kikenve 30 mm átmérőig megengedett. Szíjács: Egészséges szíjács a lapszélesség 1/3 -ig megengedett, akár kétoldali is.

Jelleg: Jellegét a göcsök, valamint bélközeli elszíneződésből adódó a feltűnő szín és szövetszerkezeti különbségek adják meg. Lángnyelvesség megengedett. Göcs: Egészséges és sötét vagy csoportos göcs szálanként 5-6 db 40 – 50 mm átmérőig megengedett. Kiesett göcs kikenve 40 mm átmérőig megengedett. Szíjács: Nem megengedett.

+36-30-011-2246

  •  Super-Rustic (Super-Country) válogatás:

    Jelleg: Jellegét a göcsök, repedések valamint bélközeli elszíneződésből adódó feltűnő szín és szövetszerkezeti különbségek adják meg, erősen rusztikus, göcsös anyag. Lángnyelvesség megengedett. Göcs: Egészséges és repedt göcs, szárnyas göcs 100 mm átmérőig 5-6 db megengedett szálanként, akár élre kiterjedő is. Kiesett göcs kikenve 35 mm átmérőig megengedett. Szíjács: Alapvetően nem jellemző, de max. 3-4 mm szélességű 20-30 cm hosszúságú egészséges érintő szíjács megengedett. Kéregbenövés: megengedett legfeljebb 50 mm hosszban és 3 mm szélességben. Repedés: megengedett, max. 400 mm hosszúságig és max. 10 mm szélességben kikenéssel javítva. Kikenés: Kisebb kikenési hiányosságok, a kikenés utáni felület megmunkálása során képződő kisebb lyukak megengedettek.

    Vintage válogatás:

    Jelleg: Jellegét a göcsök, kikenéssel javíttot repedések valamint bélközeli elszíneződésből adódó feltűnő szín és szövetszerkezeti különbségek adják meg, erősen rusztikus, göcsös anyag. Lángnyelvesség megengedett. 
    Göcs:    Egészséges és repedt göcs, szárnyas göcs 100 mm átmérőig 5-6 db megengedett szálanként, akár élre kiterjedő is. Kiesett göcs kikenve 50-60 mm átmérőig megengedett.
    Szíjács: Alapvetően nem jellemző, de max. 3-4 mm szélességű 20-30 cm hosszúságú egészséges érintő szíjács megengedett.
    Kéregbenövés: Megengedett, kikenéssel javítva.
    Repedés: Bütüről induló végrepedés is megengedett a teljes szál ¾-ig kikenéssel javítva.
    Kikenés: Fekete kikenőanyaggal.
    Kisebb kikenési hiányosságok, a kikenés utáni felület megmunkálása során képződő kisebb lyukak megengedettek.

Parketta kialakítás, 1-, 2-, 3-lamellás:

  • Egy sávos vagy másnéven 1-lamellás: Egy szerkezeti egységen (2200mm x 192mm) a járófelület egy darab lamellából áll. Svédpadlóhoz hasonló megjelenés.
  • Két sávos vagy másnéven 2-lamellás: Egy szerkezeti egységen (2200mm x 192mm) a járófelület kettő lamella sorból áll.
  • Három sávos vagy másnéven 3-lamellás: Egy szerkezeti egységen (2200mm x 192mm) a járófelület három lamella sorból áll. Klasszikus parkettamintás felület.

Felületkialakítások:

  • Strukturálás: A parketta felületét speciális kefékkel dolgozzák meg. A végleges felület a laza, lágyabb részek meghatározott mélységben történő kikefélésével alakul ki. Ez a művelet még jobban kihangsúlyozza a fa természetes erezetét, rajzolatát.
  • Fózolás: A parkettaszálak két hosszanti vagy mind a négy élét 30 fokban marással legyalulják, így lerakáskor az illetéseknél egy V-alakú, a levágás nagyságának megfelelő bevágás látható.

Felületkezelések:

  • Selyemfényű lakkozás: A legelterjedtebb felületkezelési módszer, mely nyolc lakkréteggel bevont, zárt pórusú, jó karc- és kopásálló tulajdonságokkal rendelkező, könnyen tisztítható felületet hoz létre.
  • Matt lakkozás: A természetes anyag felületéhez közelítő, kevésbé fénylő lakkozás, amely a selyemfényű lakkhoz hasonlóan ellenálló és könnyen ápolható.
  • Kész olajozott: Természetes olajjal történő felületkezelési eljárás, amely természetes megjelenést kölcsönöz a fának, ki emeli annak rajzolatát és erezetét. Le rakás után további olajozást nem igényel. Rendszeres ápolással őrzi meg több éven át az eredeti arculatát.
  • Lakkozatlan: Finom csiszolással előkészített felület, mely lerakás után a vevő igényének megfelelően bármilyen felületkezeléssel (olajozás, pácolás, lakkozás) tovább alakítható.