Parketta

A valódi fából készült parketta képviseli egyszerre a természetközeli életmódot, a tartósságot, az eleganciát, a minőséget, a komfortos életteret. Az évszázadok során a faipar technológiai fejlődésének köszönhetően napjainkra számos típus alakult ki, különböző felhasználási területekre, rendkívül változatos méret, szín és vizuális megjelenéssel. A parketta igazán időtálló burkolat, évtizedeken át, akár 50-80 évig is megfelelő burkolata lehet beltéri helyiségeinknek. Az alábbiakban megpróbálunk segíteni eligazodni a rendkívül széles választékban.

Mely helyiségekben használható a parketta, milyen felhasználásra ajánlható, milyen terhelésnek tehetők ki?

A parkettákról elmondható, hogy a lakóterek minden helyiségében nyugodtan használható, kivéve a fürdőszobát. A parketta, lévén mérsékelt-övi lombos fából készül, úgy, mint tölgy, kőris, bükk, fenyő, stb. legnagyobb ellensége a víz, illetve a magas páratartalom, így nem alkalmasak fürdőszobai burkolásra. Egyedüliként a trópusi fákból készült tömör parketták, speciális lerakási technikával alkalmazhatóak ilyen nedves helyiségekben.

Bátran alkalmazható konyhában, közlekedőkben, nappaliban, hálószobában, készíthetünk parkettából lépcsőburkolatot is. Mérsékelt közületi felhasználásra is alkalmazható, elegáns burkolata lehet szalonoknak, bemutató termeknek, irodáknak, tárgyalóknak.

Lakkozott vagy olajozott felületkezelés, esetleg kezeletlen?

Napjainkra kiszorulóban vannak a felületkezelés nélküli, kezeletlen termékek. Ezen régebbi típusok lerakása után, szükség van a helyszínen további munkálatokra, úgy, mint csiszolás, polírozás, illetve a választott felületkezelő eljárás tükrében helyszíni lakkozásra vagy olajozásra. A fejlett gyártási technológiáknak köszönhetően a gyártók már felületkezeléssel készítik termékeiket, ezért is hívják a mai parkettákat készparkettának. A két leginkább elterjedt felületkezelés a lakkozás, illetve az olajozás. Mindkét felületkezelés tökéletesen alkalmas otthoni felhasználásra.

Lakkozott parketta, köszönhetően az egyenletes és stabil gépi gyártási technológiának, nagyon erős, időtálló felületi bevonattal rendelkezik. Az 5-7, nem ritkán 9-10 rétegű lakkozás, kellő védelmet nyújt a fa-anyagának. A lakkozás gondozásmentes felületkezelés, ami azt jelenti, hogy a lerakás után, a rendszeres takarítást leszámítva, nem igényel semmiféle utólagos kezelést, csak használni kell. A lakkozott padlóról elmondható, hogy normál, családi használat esetén is időtálló felületet biztosít, esetleges felújítása kb. 18-20 évente válhat esedékessé, de ez nagymértékben függ a felhasználás körülményeitől is. Figyelembe kell venni vásárláskor, hogy a háziállatok karmai extra terhelésnek tehetik ki lakkozott felületet, így fokozottan számolni kell a karcolódás lehetőségével.

Az olajozott felületkezelés az ipari területről szivárgott át a lakkossági felhasználásra. Az olajozott parketta antisztatikus, és természetes tapintású felületet biztosít. A fa felülete magába szívja az olajat, az olaj elzárja, telíti a fa pórusait, ezáltal víztaszítóvá teszi a felület, emellett keményíti is a fát, így jó mechanikai tulajdonságot biztosít. A rendszeres takarítás mellett, az olajozott felület további karbantartást, gondozást igényel. Felhasználás függvényében ~1-3 évente ápoló olajjal át kell kenni a teljes felületet. Nem szükséges a nagy bútorokat elmozdítani, csak a látszó és használt területet kell átolajozni. Az olaj idővel megszárad, a használat során lekopik a felületről, így azt ápoló olajjal pótolni kell. A karbantartást otthoni eszközökkel, saját magunk is elvégezhetjük, csak egyenletesen, vékonyan át kell törölni a felületet, majd megvárni a száradási időt. Az átolajozással eltüntethetők az idő során összegyűlt apró karcok, így a padló folyamatosan megújul, lényegesen kitolható a parketta élettartama, kevesebbszer és ritkábban kell mechanikailag felújítani csiszolással.

Javíthatóság lakkozott és olajozott parketták esetében?

Lakkozott padlók leggyakrabban előforduló sérülése a karc. Létezik hibajavító stift, de leginkább a teljes mechanikai felújítás, csiszolás, lakkozás vagy olajozás jelent biztos megoldást.

Olajozott felület ápoló olajozásával a legtöbb kisméretű karc eltüntethető. Az alkalmanként, ritkán keletkező karcok külön is kezelhetők olajjal, anélkül, hogy a teljes felületet átolajoznánk. Öntsünk kis mennyiségű olajat egy rongyra, majd a karcot alaposan töröljük át.

Amennyiben nagyobb sérülés keletkezik, a sérült lapokat, elemeket is ki lehet cserélni. Úsztatott lerakás esetén, jellemzően szalagparkettáknál, amikor nincs leragasztva a padló az aljzathoz, fel lehet bontani, a hibás elemet kicserélve vissza lehet fektetni a felbontott elemeket. Ha le van ragasztva, érdemes szakember segítségét kérni, aki szakszerűen kivési a sérült elemet, majd egy új, hibátlan darabot ragaszt a helyére.

Tömör vagy rétegelt parketta?

Évtizedekkel ezelőtt a technikai fejlettség csak tömör, kb. 2cm vastag alapanyag gyártását tette lehetővé. Az így legyártott tömör parketták már nem feltétlenül felelnek meg napjaink elvárásainak. A tömör termékek nem alkalmasak padlófűtésre, a váltakozó hőmérséklet és páratartalom hatására kihézagosodnak, tömörödnek, kirepedeznek. Továbbá igazán nagyméretű lapokat a mérettartás hiánya miatt nem gyártanak.

Napjaink korszerű technológiájának köszönhetően a legtöbb gyártó már csak rétegelt, 2- vagy 3-rétegű parkettát gyárt. A rétegelt parketta egyik nagy előnye, hogy fektethető padlófűtésre, általában mind melegvizes, mind elektromos rendszerre is. Továbbá hosszú távon is alak és forma tartók, nem hézagosodnak ki, nem repedeznek, még extrém nagy méret estén sem. Padlófűtés esetén érdemes megfontolni a teljes felületi, aljzathoz történő ragasztást, mert nagymértékben javul a hőátvezetés hatékonysága. A 2- vagy 3- rétegszám csak a termék végső vastagsága tekintetében érdekes, a 2-rétegű parketták általában 11-13mm, a 3-rétegűek általában 14-16mm vastagságúak. Mindkét típus bevált, tartós felépítést eredményez, mindkettő alkalmas padlófűtésre is.

Svédpadló, szalagparketta, parketta, hajópadló, típusok?

A hagyományos, csap-hornyos parketta tömör felépítésű. Ragasztva fektethető. Rendszerint kisebb méret jellemzi, ~3-4cm széles, ~30-40cm hosszúságú és ~22mm vastag. Felületkezelés nélkül készülnek, így lerakás után a helyszínen még csiszolni és lakkozni vagy olajozni szükséges. Nem alkalmasak padlófűtésre. Modern és korszerű megfelelője a 2-rétegű parketta, ami jellemzően ~4-13cm széles, ~40-130cm hosszú és 11-13mm vastag. Padlófűtésre alkalmasak, mérettartók, felületkezelt készparketták. Ragasztva fektethető. Jellemző lerakási módja: halszálka minta, futó- vagy angol minta.

A svédpadló a hagyományos csap-hornyos parketta nagyméretű változatának tekinthető. Ragasztva fektethető. Általában ~9-18cm szélesség, ~1-2 méteres hosszúság és 13-20mm vastagság jellemzi. Elérhetőek tömör és 2-3 rétegű változatai egyaránt. A tömör svédpadlóra szintén jellemző, hogy nem alkalmas padlófűtésre, fennáll a hézagosodás, deformálódás, repedés veszélye. A korszerű 2 vagy 3 rétegű svédpadlók már megfelelnek napjaink igényeinek, alkalmazhatóak padlófűtés esetén is, illetve alak- és mérettartók.

A hajópadló, szinte mindig fenyőből készülő, tömör, ~3-4 méter hosszúságú fa padlóburkoló. A fenyő tartós, de puha alapanyag, így a nagy mechanikai terhelést rosszul bírja, magassarkú cipők nyomot hagynak rajta. Általában homokfeltöltésű vakpadló rendszerre építik. Autentikus vidéki házak jellemző padlóburkolata.

A szalagparketta az egyik legelterjedtebb típus. Szerkezetét tekintve 3 rétegű felépítés jellemzi, padlófűtésre alkalmas, a laminált padlókhoz hasonlóan klikkes rendszerrel készül, így ragasztás nélkül, úsztatva is fektethető, kis műszaki érzékkel saját magunk is megpróbálkozhatunk a lerakással. Jellemzően ~14-15mm vastag, ~13-20cm széles és ~2-2,2m hosszúság jellemzi. Felületi megjelenésben és felhasznált fafajokat tekintve rendkívül széles választékkal találkozhatunk. Elérhetőek a klasszikus megjelenésű, 2- illetve 3-sávos, parketta mintás szalagparketták (egy szerkezeti egységen 2-3 sávos elrendezésben találhatóak a lamellák), illetve a hajópadló, svédpadló megjelenésű 1 sávos változatok is.

Halszálka minta, a polgári lakások jellemző fektetési módja. Mára számos méret-variáció közül választhatunk, a modern 2-rétegű parketták gyakori alkalmazási területe.

Chevron vagy más néven francia halszálka napjaink újra felfedezett lerakási mintája. Nevéből is látszik, inkább nyugat-európai kastélyok, kúriák jellemző burkolata. Megjelenése a nemesi, extravagáns, exkluzív divatirányzatot képviseli. Tömör változatok mellett elérhetőek 2- illetve 3 rétegű felépítéssel is, így a rétegelt változatok padlófűtés esetén is használhatók.

Válogatás, osztályozás, rusztikus, natúr válogatott?

A parketták vizuális megjelenését rendszerint válogatásokkal szokták jellemezni. Aszerint, hogy egy-egy lap vagy konkrét termék milyen fára jellemző képi megjelenéssel rendelkezik - csomók, göcsök, kikent repedés, szíjács - illetve milyen hatást kelt a szemlélődőben - letisztult vagy inkább mozgalmas - osztályokba sorolják a parkettákat. Ez az osztályozás nem egyenlő a köznyelvben forgó első- vagy másod-osztályú minőségi besorolással, minden termék első-osztályú, minőségileg hibátlan termék, csak a fa sajátosságai alapján történő besorolásról van szó.

A Select válogatású parketták rendszerint teljesen tiszta, göcsöktől és egyéb fajellemzőktől mentes, prémium, letisztult megjelenésű felületet biztosít.

A natúr válogatású termékek kisebb göcsöket, csomókat tartalmazhatnak, jellemzően egységes, nyugodt megjelenést nyújt.

A fél-rusztik, standard, mix, ill. számos egyéb fantázianévvel illetett köztes válogatások a fa természetes megjelenését biztosítják, jellemzően a tisztább felületeket kisebb-közepesebb csomók, kikent repedések törik meg.

A rusztikus, country, super-rusztik, stb. válogatású parketták minden a fára jellemző tulajdonságot, göcs, csomó, kikent repedés, szíjács, nagyobb mennyiségben tartalmaz. Jellemzően mozgalmas, vidéki, rönkház stílusú megjelenést biztosít.

Minden gyártó saját válogatási, osztályozási rendszert alkalmaz, így a különböző kategóriák csak nagyvonalakban vethetők egymással össze.

A fapadlók a természetes alapanyagban előforduló színszórást minden esetben tartalmazzák, egy-egy lamella között előforduló színeltérés természetes jelenség. A színszórásra a gyártók nem válogatnak.

Fafaj, tölgy, kőris, bükk?

A parketta jellemző alapanyaga a tölgy. Jó strapabíróság jellemzi, kemény fa. Bátran alkalmazható minden helyiségben. A tölgy mellett megtalálható a kőris, melyet a tölgyhöz képest markánsabb rajzolat jellemez; a bükk; illetve egyre kisebb mennyiségben a trópusi fák, merbau, jatoba.

Exkluzív, sötét-barna-vöröses megjelenés jellemzi az amerikai dió fafajból készült padlókat. Az amerikai dió csak közepesen kemény fa, így óvni kell a nagy igénybevételtől, érzékenyebb a mechanikai sérülésekkel szemben. Lakossági felhasználásra javasolható, viszont közületi terekbe ne válasszuk.

A gőzölt bükk, csertölgy, kanadai juhar, illetve a gőzölt akác fafajból készült termékek nem alkalmasak padlófűtésre, repedezhetnek, hézagosodhatnak.

Parketta kopásállóság?

A parkettáknál nem alkalmazzák a laminált padlóknál, illetve a vinyl padlóknál használatos kopásállóságot. Fapadlóknál Brinell-keménységet mérnek, mely a fa keménységét, pontszerű terhelhetőségét vizsgálja. Általánosságban elmondható, hogy a lakkozás és az olajozott felület körülbelül a laminált padlóknál használatos 23-as kopásállósággal feleltethetők meg.

Fontos megjegyezni, hogy a parketta fából készül, így használata valamilyen szintű odafigyelést – pl. lábtörlők alkalmazása – igényel, egy csiszolt betonfelület strapabíróságát nem szabad elvárni.

Fózolt, fózolás nélküli parketta?

A fózolás a lapok szélei mentén történő 45°-os levágást jelenti. A fózolás kiemeli a lapokat, így azok látványos, egymástól elkülönülő megjelenését biztosítja. A fózolás történhet 2-oldalt, hosszanti oldal mentén, így hajópadló stílusú megjelenést kapunk, illetve 4-oldalt, rövid és hosszanti oldal mentén, így svédpadló jellegű hatást érhetünk el. A fózolás nélküli parketták megjelenése egységesebb, összeolvadó látványvilágot biztosít.

Tisztítás szempontjából nem jelent hátrányt, ha a parketta fózolt, porszívóval, seprűvel könnyedén tisztítható.

Parketta tisztítása?

Általánosságban elmondható, hogy minden fából készült termék legnagyobb ellensége a víz. Így kerülni kell a bővizes felmosást, úgynevezett ködnedves ruhával szabad csak feltörölni. A ködnedves azt jelenti, hogy annyira ki van csavarva a felmosó rongy, hogy nem hagy maga után vízcseppeket a felületen. Jellemzően száraztisztítás – porszívó, söprés – elegendő a rendszeres tisztításhoz.

Általános felhasználási tanácsok

Padlónk hosszútávú védelme érdekében a székek, kanapék, asztalok lábaira ragasszunk filc korongokat. A görgős székek kerekeit cseréljük ki puha gumikerekekre vagy használjunk padlóvédő fóliát.

Csak megfelelő aljzatra fektessük le a padlót; ne tegyük padlószőnyegre, a fogadó aljzat legyen kellően sík – 2m-es vízmértékkel/ölesléccel ellenőrizzük le a teljes felületet, az aljzat és a léc között sehol nem lehet 2-3mm-nél nagyobb hézag.

Lehetőség szerint biztosítsuk, hogy a helyiségek relatív páratartalma ~45-60% között legyen.